De kosten van levensonderhoud worden in Nederland steeds hoger, net als in veel andere landen in de wereld. De energiekosten, de gemiddelde kosten voor boodschappen en brandstofkosten raken de Nederlandse huishoudens het meest. Het leven wordt in Nederland duurder door stijgende inflatie, een post-pandemische economie en torenhoge energiekosten als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Als gevolg hiervan zijn mensen op zoek gegaan naar manieren om geld te besparen, terwijl ze hun hobby’s en een levensstijl behouden die zoveel mogelijk lijkt op het niveau van vóór de pandemie.

Het goede nieuws is dat er enkele manieren zijn waarop je geld kunt besparen, zonder dat je jouw levensstijl volledig hoeft te veranderen.

Hoe kun je geld besparen in Nederland

 • 1
  Probeer zo dicht mogelijk bij je werk of school te wonen. Hiermee bespaar je op vervoerskosten.
 • 2
  Kook zoveel mogelijk thuis. Uit eten gaan in Nederland kan duur zijn.
 • 3
  Probeer gratis of goedkope activiteiten te vinden die je kunt doen in je vrije tijd.
 • 4
  Doe je boodschappen in meerdere winkels. De prijzen van boodschappen kunnen aanzienlijk verschillen van winkel tot winkel en tussen supermarkten. Door prijzen te vergelijken kun je geld besparen op je boodschappenrekening. Let hierbij ook op de aanbiedingen. Er zijn een aantal apps die je kunt gebruiken om je omgeving te scannen op aanbiedingen bij verschillende supermarkten. Ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van reclamefolders.
 • 5
  Koop in bulk. Grote hoeveelheden inkopen kan een goede manier zijn om geld te besparen, vooral als je goede deals kunt vinden. Er zijn tal van online winkels en fysieke winkels die boodschappen in bulk aanbieden.
 • 6
  Annuleer automatische abonnementen. Heb je een automatisch abonnement, beoordeel dan of je dit abonnement ook echt nodig hebt.
 • 7
  Gebruik coupons. Kortingsbonnen zijn een goede manier om geld te besparen op boodschappen en andere aankopen. Veel fastfoodrestaurants hebben apps die je kunt downloaden om te controleren of ze kortingsbonnen of andere deals aanbieden.
 • 8
  Vind goedkopere abonnementen. Kijk of je goedkopere abonnementen kunt vinden op noodzakelijke uitgaven als interent, telefoon en verzekeringen.