Werkgevers die personeel in Amsterdam proberen te vinden, hebben een bijzonder uitdagende arbeidsmarkt. Er zijn namelijk veel meer openstaande vacatures dan dat er werkzoekenden zijn. De arbeidsmarkt in de Nederlandse hoofdstad is competitiever dan elders in Nederland, aldus het UWV.

Volgens het UWV zijn er medio 2022 drie keer zoveel banen in en rond Amsterdam als in 2016. Ook toen bestempelde het UWV de Nederlandse arbeidsmarkt als krap. De vacatures zijn verspreid over verschillende sectoren, waarbij creatieve, taalkundige beroepen en managementfuncties de minste openstaande vacatures hebben.

Ondanks het grote aantal openstaande vacatures blijft de werkloosheid in de regio Amsterdam hoog. 90.500 inwoners van het gebied zijn officieel als werkzoekenden geregistreerd, omdat ze een uitkering hebben.
Het UWV constateert dat het grote aantal openstaande vacatures onvoldoende is om de hoge werkloosheid op te vangen. Een groot deel van het arbeidspotentieel aan geregistreerde werkzoekenden is niet in staat om de openstaande vacatures in te vullen. Een groot deel heeft een flinke afstand tot de arbeidsmarkt, volgt al een opleiding, zorgt voor hun gezin en een deel ziek of arbeidsongeschikt.

Het UWV schat dat er zo’n 25.000 potentiële werknemers in de regio zijn, waardoor de overige 35.000 vacatures open blijven. Het UWV verwacht dat de huidige arbeidscrisis in een aantal sectoren het komende jaar aanhoudt, ondanks voorspellingen dat het aantal openstaande vacatures in Nederland in 2023 met 7% zal dalen.