Als je in Nederland woont, kun je een van de beste infrastructureel aangelegde landen ervaren. Van indrukwekkende fietspaden tot de meest efficiënte haven van Europa, en tot de subliem gebouwde luchthaven Schiphol. Het is geen wonder dat Nederland een van de meest efficiënt ontworpen landen ter wereld is.

Fietsnetwerk

Nederland is een dichtbevolkt land dat het een en ander weet over het ontwerpen van een schitterende infrastructuur, waarvan fietspaden en fietsroutes een betekenisvolle rol spelen. Met een bevolking van 17,5 miljoen mensen en een landoppervlakte van circa 41,5 duizend vierkante kilometer is Nederland kleiner, maar heeft een hogere bevolkingsdichtheid dan de meeste andere Europese landen. Als zodanig heeft Nederland manieren gevonden om op een effectieve wijze om te gaan met bewegingen van de bevolking in en rond het land, waarvan de meest opvallende natuurlijk het aangelegde fietsnetwerk is.

Dankzij dit netwerk van fietspaden, fietsknooppunten en fietsroutes kunnen 23 miljoen fietsen door de straten in Nederland dwalen. Wanneer je het Nederlandse fietsnetwerk combineert met het goede openbaar vervoer, krijg je een soepel en efficiënt ontworpen systeem. In Amsterdam bijvoorbeeld gebruiken forensen hun fiets om naar en van de overstapstations te gaan, waar ze hun fiets in enorme fietsenstallingen parkeren en vervolgens met de bus, tram of trein naar hun eindbestemming reizen. Binnen de stad is het meestal de snelste en handigste optie om gewoon op de fiets naar de eindbestemming te gaan. Nederland heeft fietsen heel gemakkelijk gemaakt met 37.000 kilometer aan fietspaden.

De haven van Rotterdam

Dankzij de lage ligging en de nabijheid van de Noordzee had Nederland in het verleden te maken met constante overstromingen. Nu heeft Nederland manieren gevonden om het opkomende water telkens te verslaan. Dit is ook een van de redenen waarom Nederland voor 20% bestaat uit drooggelegd en ingepolderd land, herwonnen vanuit de vele moerassen, meren en natuurlijk de zee. Het bekendste voorbeeld tegen de stijd van het water, zijn de Deltawerken.

Na de Watersnoodramp van 1953, waarbij circa 200.000 hectare land overstroomde en 1.836 mensen het leven kostte, besloot Nederland dat er iets moest gebeuren. De Deltawerken waren het antwoord. De Deltawerken zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater vanuit zee. Deze waterkeringen bestaan uit een enorm netwerk van 5 stormvloedkeringen, 2 sluizen, 6 dammen en dijken die worden gebruikt om de gebogen lijn met 700 kilometer te verkleinen en de behoefte aan kleinere en zwakkere dijken en dammen, die constant onderhoud vergen, weg te nemen.

Dat legde de basis voor de grootste en meest efficiënte zeehaven van Europa: de haven van Rotterdam. De haven van Rotterdam heeft een perfecte strategische ligging voor schepen die van of naar de Noordzee gaan. De haven is ongelooflijk groot, ongeveer 1,5 keer zo groot als Manhattan, en met 82,5 procent van het Nederlandse bbp afkomstig uit de export is het redelijk om te zeggen dat de haven van Rotterdam cruciaal is.

Amsterdam Airport Schiphol

Luchthaven Schiphol is een van drukste vliegvelden van Europa, die er gemiddeld uitziet tot je kijkt naar het aantal mensen dat er doorheen reist. De luchthaven faciliteert jaarlijks 50 tot 60 miljoen passagiers naar 332 directe bestemmingen met behulp van de zes start- en landingsbanen. De banen liggen in verschillende windrichtingen, zodat het vrijwel altijd mogelijk is om op te stijgen of te landen. Schiphol coördineert gemiddeld 1500 tot 1600 vluchten per dag en realiseert dit ondanks dat het kleiner is dan andere grote luchthavens zoals Adolfo Suarez Madrid in Spanje of Leonardo DaVinci International Airport in Italië.

Het beste van deze luchthaven is echter dat zodra passagiers arriveren, ze verschillende opties van openbaar vervoer hebben. Zo zijn er hogesnelheidstreinen, toegankelijk via het treinstation onder het terminalgebouw. Met de trein reis je vanaf de luchthaven in 15 minuten naar station Amsterdam Centraal of gebruik je het Nederlandse spoorwegnet om door het land te reizen. Als treinen niet jouw stijl zijn, biedt de luchthaven ook snelbussen aan. Dit allemaal met een luchthaven die 4 meter onder de zeespiegel ligt.