Nederland is het 6e gelukkigste land ter wereld 

In het laatste World Happiness Report handhaaft Nederland zijn positie in de top 10 van gelukkigste landen ter wereld in 2024. Nederland staat nu op de 6e plaats, terwijl het in 2023 nog op de 5e plaats stond.

Volgens de OECD Work-Life Index, staat Nederland nog steeds op de vijfde plaats, na Italië, Denemarken, Noorwegen en Spanje.

Het World Happiness Report wordt jaarlijks gepubliceerd door Gallup, de Verenigde Naties en de Universiteit van Oxford. Voor het rapport hebben onderzoekers mensen in meer dan 140 landen ondervraagd via de Gallup World Poll. Deelnemers werd gevraagd hun geluk te beoordelen op basis van hun eigen huidige levensevaluaties op een schaal van 0 tot 10, waarbij tien het best mogelijke leven voor hen vertegenwoordigt.

De mondiale onderzoeksgegevens zijn de afgelopen drie jaar verzameld en gebruikt om de geluksindex van het land te berekenen, waarbij gebruik wordt gemaakt van zes factoren die de verschillende niveaus van geluk in elk land kunnen verklaren.

De zes verschillende variabelen van het World Happiness rapport:

 • 1

  Bruto binnenlands product (bbp) per inwoner

 • 2
  Sociale zekerheid
 • 3
  Gezonde levensverwachting
 • 4
  Keuzevrijheid
 • 5
  Vrijgevigheid
 • 6
  Perceptie van corruptie

Nederland presteert goed op de wereldwijde ranglijst voor vrijgevigheid, het bbp per inwoner, sociale steun en corruptie. Zo is Nederland na Finland en Denemarken een van de minst corrupte Europese landen.

Top 10 gelukkigste landen ter wereld in 2024

Volgens het World Happiness Report zijn dit de tien gelukkigste landen ter wereld:

PositieLandScore
1Finland7.741
2Denemarken7.583
3IJsland7.525
4Zweden7.344
5Israël7.341
6Nederland7.319
7Noorwegen7.302
8Luxemburg7.122
9Zwitserland7.060
10Australië7.057

Dit jaar blijft de top tien van gelukkigste landen grotendeels ongewijzigd, vooral de top drie. Finland is voor het zevende jaar op rij de nummer één. Over het geheel genomen domineren Europese landen de top tien, voornamelijk landen uit Noord-Europa.

Er is een verband zichtbaar tussen bevolkingsomvang en geluk. De landen met de grootste bevolking staan niet meer in de top 20. In de top 10 van gelukkigste landen hebben alleen Nederland en Australië meer dan 15 miljoen inwoners. De Verenigde Staten (nr. 23) en Duitsland (nr. 24) vielen uit de top 20.

Over All About Expats

We zijn een one-stop-shop service voor werkgevers, intermediairis en kennismigranten. We helpen door onze kennis te delen, ondersteunen bij de immigratie en vooral met het overnemen van werkgeverschap in de vorm van payrolling.

Volg ons op  LinkedIn waar we meer informatie delen met betrekking tot werken en leven in Nederland.