Volgens de OECD work-life balance index staat Nederland op de 5e plaats na Italië, Denemarken, Noorwegen en Spanje.

Wat is de work-life balance index?

De work-life balance index geeft aan hoeveel tijd je besteedt aan je werk in vergelijking met de tijd die je besteedt aan activiteiten buiten het werk, zoals persoonlijke verzorging, ouderschap, hobby’s, persoonlijke verplichtingen, enz. Het vinden van een juiste balans tussen werk en privé is een uitdaging, vooral als ouder. Daarom blijft het combineren van werk, gezinsverplichtingen en privéleven een topprioriteit om fysiek en mentaal gezond te blijven.

De Nederlandse werkcultuur

Over het algemeen geldt dat hoe meer tijd je op kantoor doorbrengt, hoe minder tijd je aan andere activiteiten kunt besteden. Hier speelt de Nederlandse werkcultuur een grote rol. Slechts 0,3% van de werknemers werkt zeer lange uren (gemiddeld 50 uur per week of meer). Dit is het laagste percentage in de OECD-index. Wereldwijd is het gemiddelde 10%. Dit betekent dat fulltime werkers in Nederland het grootste deel van hun dag, gemiddeld liefst 15,4 uur per dag, buiten het werk doorbrengen aan vrijetijdsbesteding of persoonlijke verzorging (slapen, eten, enz.).

Thuiswerken

Tijdens de Covid-19-pandemie was er een enorme toename van het aantal mensen dat fulltime ging thuiswerken. Dit is echter niets nieuws in Nederland. Al voor de pandemie werkte men vanuit huis. Dit komt door de flexibiliteit van de Nederlandse arbeidscultuur. Thuiswerken wordt niet afgekeurd door de meeste werkgevers en komt nu meer voor dan ooit. Er was ook een grote stijging van de productiviteit onder werknemers die vanuit huis werken. Dit is het tegenovergestelde van wat werd verwacht toen de pandemie begon. Dit betekent dat in de toekomst het niet ongebruikelijk zal zijn wanneer mensen nog steeds thuiswerken, zelfs als de pandemie afneemt en het normale leven wordt hervat.

Arbeidsparticipatie vrouwen

Nederlandse gezinnen zijn over het algemeen geneigd om werkverantwoordelijkheden te delen. Dit komt door de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland, die met een gemiddelde van 69,9% ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 57,5% ligt.
Nederland liet een stijging zien van 35% arbeidsparticipatie onder vrouwen in 1980 tot een bijna verdubbeling in 2021. Wel werkt 61% van de werkende vrouwen parttime, waardoor er meer tijd vrijkomt voor gezinsverplichtingen, ouderschap en persoonlijk welzijn.

Related Posts

  • Top 10 happiest countries in the world

    Nederland in top 10 gelukkigste landen ter wereld

  • De Nederlandse taal

  • How to keep fit

    Hoe blijf je fit in Nederland

  • Dutch weather

    Het weer in Nederland

  • Top 10 happiest countries in the world

    Nederland in top 10 gelukkigste landen ter wereld

  • De Nederlandse taal

  • How to keep fit

    Hoe blijf je fit in Nederland

  • Dutch weather

    Het weer in Nederland