Als je van plan bent om naar een ander land te verhuizen, is het eerste waar je misschien aan denkt de lokale taal. In Nederland is Nederlands de officiële taal die wordt gesproken. Het is de derde meest gesproken Germaanse taal, na Engels en Duits.

Nederlands wordt niet alleen in Nederland gesproken. Ook in Noord-België (Vlaanderen), Suriname, Aruba, Curaçao en Sint Maarten wordt Nederlands gesproken. Zuid-Afrika spreekt ook een taal genaamd Afrikaans, afgeleid van het Nederlands dat in de 17e eeuw door protestantse kolonisten naar het land werd gebracht.

Gelukkig hoef je geen Nederlands te spreken om met de lokale bevolking te communiceren Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat in Nederland 71% van de mensen Engels spreekt. Hiermee heeft Nederland het hoogste percentage engelssprekenden van alle Europese landen.

In Nederland kun je heel goed uit de voeten met het spreken van Engels. Om optimaal van het land te kunnen genieten, is het aan te raden om Nederlands te leren. Al spreekt het grootste deel van het land Engels, er zullen altijd uitzonderingen zijn. Kinderen en ouderen hebben over het algemeen een goed begrip van het Engels, echter kunnen het niet altijd goed spreken. Daarnaast is een goede beheersing van de Nederlandse taal vereist om op de arbeidsmarkt in Nederland een passende baan te vinden. Veel vacatures op vacaturesites of social media vereisen (enige) beheersing van het Nederlands.

Het leren van de Nederlandse taal is heel gemakkelijk gemaakt dankzij het aantal beschikbare scholen, universiteiten, talencentra en privéleraren. Als je Nederlands wilt leren, hoef je alleen maar een locatie bij jou in de buurt te zoeken of een privéleraar te vragen die het niet erg vindt om bij jou of hun locatie les te komen geven.