Kaartjes voor het openbaar vervoer (ov) ondervinden de gevolgen van de toenemende inflatie, aangezien de prijzen overal stijgen. Volgens RTL Nieuws zijn de tarieven van treinkaartjes in 2023 met 3 procent gestegen, terwijl bus-, tram- en metrokaartjes 7 procent duurder zijn geworden.

De energieprijsstijging voel je niet alleen thuis, maar merk je ook als je met het ov reist. De stijging van de energieprijs is niet de enige die verantwoordelijk is voor de prijsstijging, maar ook de ingevoerde salarisverhoging voor werknemers in het openbaar vervoer.

Trams Amsterdam

Dit nieuws is duidelijk verontrustend voor mensen die regelmatig met het openbaar vervoer reizen voor woon-werkverkeer of in het algemeen. Deze stijging was echter te verwachten sinds het begin van de gebeurtenissen van dit jaar die de prijs van gas en elektriciteit beïnvloedden. Niet alleen de OV-sector wordt getroffen door deze stijging, bijna elke sector in het land heeft te maken met prijsstijgingen.

Daarnaast zal naast deze prijsstijging ook de frequentie van bussen, trams en treinen teruglopen. Door het huidige personeelstekort in het hele land zal er dit jaar minder openbaar vervoer worden aangeboden.

Op dit moment is het niet mogelijk te voorzien voor hoe lang deze prijswijziging zal gelden. Het zal moeilijk zijn om alternatieven te vinden voor mensen die het openbaar vervoer gebruiken voor woon-werkverkeer.

Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om de kosten voor openbaar vervoer te minimaliseren. Als je vaak gebruik maakt van het openbaar vervoer kun je bijvoorbeeld een OV-chipkaart maandabonnement kopen in plaats van een los kaartje. Dit is vaker wel dan niet goedkoper. Je kunt ook waar mogelijk je fiets gebruiken. Zo kun je een opvouwbare fiets kopen en meenemen in de trein en deze gebruiken van je huis naar het treinstation en van het treinstation naar je werk, waarmee je bespaart op de vervoerskosten.

Treinkaartjes

De Nederlandse Spoorwegen (NS) verhoogt de tarieven met gemiddeld 4,3 procent. De prijs van een treinkaartje 2e klas gaat met 5,5 procent omhoog, de prijs van een treinkaartje 1e klas met 7,4 procent.

De NS wijzigt de tarieven regelmatig op basis van inflatie en vele andere factoren, en in 2023 is dat niet anders. Dit jaar zijn de belangrijkste redenen voor de tariefverhoging het personeelstekort en de stijgende energiekosten. De laatste tijd ervaren reizigers grote vertragingen en problemen door de overvolle en minder frequent rijdende treinen. De NS krijgt steeds meer klachten binnen, waardoor dit jaar een recordjaar is voor ontevreden klanten.

Om meer reizigers in de trein te krijgen, gaat de prijs voor een maandabonnement, waarmee je onbeperkt kunt reizen (NS Flex Altijd Vrij), met 2,4 procent omlaag. Zo’n abonnement kost nu 353,80 euro per maand. De prijsverlaging geldt ook voor abonnementen die onbeperkt reizen op een vast traject mogelijk maken.

Niet alle abonnementen zijn volgend jaar goedkoper. De prijzen van sommige groepstickets blijven hetzelfde, andere worden duurder. Zo gaan mensen die in de daluren onbeperkt willen reizen aanzienlijk meer betalen, waarbij dit abonnement met ruim 10 procent stijgt van 107,90 euro per maand naar 119,95 euro per maand.

Train The Netherlands

Tarieven treinkaartjes

De tarieven van losse treinkaartjes vind je hieronder.

Type kaartjePrijs in 2023
2e klas enkele reis en dagretour
– OV-chipkaart
– NS Business Card
– Eenmalige chipkaart
– E-ticket 
De prijs gemiddeld verhoogd met 5,5%
1e klas enkele reis en dagretour
– OV-chipkaart
– NS Business Card
– Eenmalige chipkaart
– E-ticket
De prijs gemiddeld verhoogd met 7,4%
Jongeren dagkaart€ 7,95
Dagkaart voor één hond€ 3,30
Groepsticket vanaf 2 personen€ 34 (per persoon € 17)
Groepsticket, per extra persoon van 5 tot 7 in totaal€ 4
Railrunner€ 2,50
Fietskaart Daluren€ 7,50

Kijk voor meer informatie over de tarieven op de website van de NS .