Nederland is een van de meest populaire bestemmingen voor schaatsen in Europa. Het land heeft een lange en trotse geschiedenis van schaatsen en is de thuisbasis van enkele van ’s werelds beste schaatsbanen. De stad Amsterdam heeft enkele van de beste ijsbanen in Nederland.

De populairste schaatsbanen in Amsterdam zijn de Jaap Eden IJsbaan, Museumplein en het Olympisch Stadion. De Jaap Eden IJsbaan is de oudste nog in gebruik zijnde kunstijsbaan en de grootste overdekte schaatsbaan van Europa en is de thuisbasis van de Nederlandse kampioenschappen kunstschaatsen.

Schaatsen natuurijs

Buiten schaatsen is een populaire winteractiviteit in Nederland. Er zijn veel kunstijsbanen en schaatsbanen in de openlucht door het hele land. De meeste Nederlandse steden en dorpen hebben minstens één ijsbaan en de Nederlanders zijn erg gepassioneerd over schaatsen op natuurijs. In Nederland is het mogelijk om te schaatsen op natuurijs, zoals op bevroren kanalen, meren en andere wateren. Schaatsen op natuurijs is het populairst in het noorden van het land vanwege de koudere temperaturen, wat ideaal is voor de ijsdikte.

Schaatsen op natuurijs is in Nederland geliefder bij de lokale bevolking dan schaatsen op een schaatsbaan, vanwege het feit dat het deel uitmaakt van de cultuur. De meeste Nederlanders houden van de frisse winterlucht tijdens het schaatsen, terwijl ze genieten van het mooie landschap.

Helaas bevriezen grachten, meren en andere wateren in Nederland tijdens de winter niet altijd genoeg om veilig te kunnen schaatsen voor schaatsliefhebbers. Nederland raadt mensen aan om alleen te schaatsen als de dikte van het ijs meer is dan 10 centimeter voor grote groepen mensen en minimaal 4 centimeter voor mensen die alleen schaatsen. Als je twijfelt of het wel een goed idee is om te schaatsen op een nabij gelegen bevroren water, dan kun je dit het beste navragen bij een buurtbewoner. De lokale bevolking houdt meestal de ijsvorming van nabijgelegen kanalen en watermassa’s in de gaten om te zien of het wel veilig genoeg is om op te schaatsen of dat het te gevaarlijk is.

Indoor schaatsen

Nederland staat bekend om zijn pittoreske grachten, molens en prachtige tulpenvelden, maar het is ook de thuisbasis van enkele van de beste overdekte ijsbanen van Europa.

Indoor schaatsen is een populaire bezigheid voor zowel de lokale bevolking, toeristen als expats in Nederland. Het is begrijpelijk dat Nederlanders graag op het ijs schaatsen gezien hun koude klimaat. Er zijn tal van overdekte ijsbanen in het hele land, variërend van grote, professionele faciliteiten tot kleinere. Er is altijd wel een ijsbaan die aan je eisen en wensen voldoet, of je nu een beginner bent of een ervaren professional.

Veel van de schaatsbanen in Nederland bieden trainingen en schaatslessen aan, zodat je kunt leren schaatsen in het comfort van een gecontroleerde en veilige omgeving. Voor gevorderde schaatsers zijn er verschillende clinics en schaatswedstrijden die gedurende de wintermaanden plaatsvinden.

Naast het recreatieve aspect van indoor schaatsen, is het ook een geweldige manier om fit en gezond te blijven tijdens de wintermaanden. Schaatsen op het ijs helpt je kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen, en het is ook een geweldige manier om calorieën te verbranden en actief te blijven.

Dus als je op zoek bent naar een geweldige manier om een winterdag in Nederland door te brengen, overweeg dan om het ijs op te gaan en te genieten van het schaatsen. Met de grote verscheidenheid aan schaatsbanen, clinics en evenementen wordt het zeker een plezierige en onvergetelijke ervaring.

Onze favoriete schaatsbanen

We hebben een shortlist samengesteld van onze favoriete schaatsbanen in Nederland.

Jaap Eden IJsbaan (Amsterdam)

Deze ijsbaan van olympisch formaat bestaat al sinds 1905 en recente renovaties maken het tot een van de beste plekken om te schaatsen in Nederland.

IJsbaan Twente (Enschede)

Op deze overdekte ijsbaan in Enschede kun je heerlijk schaatsen. Met twee ijsbanen kun je jouw vaardigheden oefenen of ontspannen schaatsen.

Schaatsbaan Rotterdam (Rotterdam)

De schaatsbaan van Rotterdam is een van de populairste ijsbanen van het land. De regenbooglichten geven het een uniek uiterlijk en maken het aangenamer voor mensen die op hun gemak komen schaatsen. De ijsbaan is geopend van half november tot half maart en biedt een verscheidenheid aan activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen, waaronder schaatslessen, schaatsen, curling en ijshockey.

Thialf (Heerenveen)

IJsstadion Thialf in Heerenveen is een iconische arena die is uitgegroeid tot het symbool van het Nederlandse langebaanschaatsen en ijshockey. Het heeft vele grote internationale evenementen en schaatstoernooien georganiseerd en is de thuisbasis van een van de meest succesvolle teams van Nederland. Het wordt ook gebruikt voor andere evenementen zoals concerten, conferenties, ijshockey of ontspannen schaatssessies voor het publiek. Dit stadion is een must om te bezoeken als je een schaatsfan bent of aan langebaanschaatsen doet.

Triavium (Nijmegen)

Als je op zoek bent naar een geweldige plek om te schaatsen, dan is Triavium de perfecte plek. Of je nu een beginner of een ervaren schaatser bent, je zult van deze ijsbaan genieten. De ijsbaan is meestal zeer goed onderhouden, waardoor het een perfecte bestemming is voor schaatsliefhebbers.