Ben je op zoek naar werk? Geeft je dit spanning en stress? Maak je hierover geen zorgen, je bent niet de enige. Het zoeken naar een baan kan een moeilijk proces zijn. Er zijn manieren om het jezelf wat gemakkelijker te maken.

Er zijn veel redenen waarom mensen gestrest kunnen raken bij het zoeken naar een baan. Sommigen voelen misschien de druk om snel een baan te vinden, terwijl anderen zich misschien zorgen maken over het sollicitatieproces. Bovendien kunnen sommige mensen het gevoel hebben dat ze niet gekwalificeerd zijn voor de functies waarop ze solliciteren of beginnen de hoop te verliezen op het vinden van een passende baan.

Als expat of kennismigrant hier in Nederland kan het zoeken naar werk moeilijker zijn vanwege het feit dat niet alle expats of kennismigranten Nederlands spreken of simpelweg vanwege de moeilijkheid voor werkgevers om iemand van buiten de Europese Unie (EU) aan te nemen. In dit artikel geven we je enkele tips om het hoofd koel te houden tijdens je zoektocht naar werk en voor het binnenhalen van je droombaan.

5 tips om het zoeken naar werk minder stressvol te maken

 • 1

  Blijf positief. Het kan gemakkelijk zijn om de moed te verliezen tijdens je zoektocht naar werk. Het is belangrijk om positief te blijven. Onthoud dat je veel te bieden hebt en dat de juiste baan uiteindelijk wel langs zal komen.

 • 2

  Blijf georganiseerd. Door het zoeken naar werk georganiseerd te houden, blijf je op de hoogte en voorkom je dat je overweldigd raakt. Creëer een systeem voor het bijhouden en volgen van je sollicitaties, cv’s en sollicitatiebrieven.

 • 3

  Neem pauzes. Het zoeken naar werk kan een fulltime baan op zich zijn. Zorg ervoor dat je pauzes neemt en jezelf de tijd gunt om te ontspannen. Vergeet niet voor jezelf te zorgen tijdens dit proces.

 • 4

  Vraag om hulp. Als je het gevoel hebt vast te zitten, neem dan contact op met je netwerk van familie en vrienden. Zij kunnen je wellicht helpen bij het vinden van potentiële werkgevers en je met een frisse blik advies geven.

 • 5
  Wees voorbereid. Heb je een sollicitatiegesprek, zorg dat je heel goed voorbereid bent. Verdiep je in het bedrijf of organisatie en bereid je voor op lastige vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kan verwachten.

Het zoeken naar een baan kan een uitdaging zijn, maar als je deze tips volgt, kom je er wel doorheen. Blijf positief, blijf georganiseerd, neem pauzes en wees voorbereid, dan zal je uiteindelijk je droombaan vinden.

Wil je meer tips voor het vinden van werk in Nederland als expat of kennismigrant, lees dan Things to know before applying for a job in Netherlands as an expat.

Expats van buiten de EU

Voor expats en kennismigranten van buiten de EU kan het moeilijker zijn om hier in Nederland werk te vinden dan voor EU-onderdanen.
De beperkingen en vereisten voor visa en verblijfsvergunning maken het lastig, waardoor iemand van buiten de EU in het nadeel is. Uit eigen ervaring zien we echter dat professionals die doorzetten en blijven solliciteren en niet opgeven, degenen zijn die er uiteindelijk in slagen een baan te vinden in Nederland.

Om het proces voor het vinden van een baan in Nederland gemakkelijker te maken, zijn er expat payrolling bedrijven zoals All About Expats die je hierbij kunnen helpen via payrolling- en immigratiediensten. Is je toekomstige werkgever (nog) geen erkend referent van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), dan kan All About Expats de rol van sponsor overnemen namens jouw werkgever. Zo kan jij zorgeloos en snel starten met je toekomstige nieuwe baan in Nederland.