Nederland is een klein land, toch is er geen tekort aan musea die je kunt bezoeken. Nederland heeft ’s werelds hoogste dichtheid aan musea en galleries als we het aantal musea vergelijken met de grootte van het land.

Of we het nu hebben over cultuur, technologie, renaissance of moderne kunst, Nederland heeft een behoorlijk aantal musea die zullen voldoen aan wat je zoekt. Veel van deze musea zijn wereldberoemd en trekken toeristen en bezoekers van over de hele wereld.

In dit artikel zetten we de volgens ons 10 beste musea van Nederland op een rij. De musea zijn gerangschikt op basis van populariteit en beoordelingen.

1. Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland. Het vertelt het verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis met de meest indrukwekkende kunstcollectie aan schilderijen, sculpturen, meubels en meer. Het Rijksmuseum heeft 8000 kunstobjecten verdeeld over 30.000 vierkante meter.

In dit museum vind je wereldberoemde schilderijen, als: De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, Van Goghs zelfportret, De Slag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman en nog veel meer.

The Rijksmuseum, Amsterdam
Anne Frank House, Amsterdam

2. Anne Frank Huis, Amsterdam

Het Anne Frank Huis is niet voor niets zo populair. Het is het pand waar Anne en haar familie waren ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kleine museum bevindt zich in het hart van Amsterdam en trekt, ondanks zijn kleine omvang, meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

In het museum maak je kennis met het verhaal van Anne Frank. Je ziet de binnenkant van het pand, de verplaatsbare boekenkast en de schuilplekken waar de familie Frank zich jarenlang verborgen hield voor de nazi’s.

3. Van Gogh Museum, Amsterdam

Met een collectie van 200 schilderijen, 500 tekeningen en 900 brieven heeft dit museum de grootste verzameling werken van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. De collectie bevat veel van zijn vroegste zelfportretten, zijn meesterwerken Zonnebloemen, Amandelbloesem, De Aardappeleters en andere. Ook werken van andere kunstenaars, zoals Paul Gauguin en Jean Claude Monet zijn in dit museum te vinden.

Van Gogh Museum, Amsterdam
The Mauritshuis

4. Mauritshuis, Den Haag

Het Mauritshuis is een van de beste musea van Nederland. Het Mauritshuis is gevestigd in een 17-eeuws herenhuis en toont de beste Nederlandse en Vlaamse schilderijen en meesterwerken uit de tijd van Rembrandt en Vermeer.

Het museum toont enkele wereldberoemde schilderijen, zoals het Meisje met de parel van Johannes Vermeer en De anatomische les van Rembrandt van Rijn. Naast de bijzondere kunstcollectie zijn de architectuur en het interieur van het pand alleen al genoeg om bezoekers van over de hele wereld aan te trekken.

5. NEMO Science Museum, Amsterdam

NEMO is het museum over wetenschap en technologie en het grootste science museum van Nederland. Dit museum is geliefd bij zowel volwassenen als kinderen en is hierdoor een topattractie voor gezinnen.

Dit museum heeft vijf verdiepingen met verschillende tentoonstellingen, experimenten en workshops.

NEMO Science Museum in Amsterdam
Groninger Museum in Groningen

6. Groninger Museum, Groningen

De unieke en kleurrijke architectuur van het Groninger museum is al een reden om het museum te bezoeken. In het museum vind je een grote collectie aan moderne en hedendaagse kunst die de buitenkant van het gebouw weerspiegelt. De afwisselende tentoonstellingen zijn gewijd aan David Bowie, The Rolling Stones, Scandinavische kunst en meer.

7. Zaanse Schans

Als openluchtmusea iets voor jou zijn, dan is de Zaanse Schans een aanrader. Dit cultuurrijke museum is een uniek dorp in Nederland en biedt prachtige landschappen van oud-Hollandse houten huisjes en molens uit het Nederland van de 17e en 18e eeuw. De Zaanse Schans heeft diverse cultuurhistorische musea en ambachtswinkels. Ook kun je een kijkje nemen in de diverse molens, huisjes en ambachtswerkplaatsen.

Zaanse Schans Museum, Zaanse Schans
Het Nederlands Openluchtmuseum

8. Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een ander museum waar je Nederlandse historische gebouwen, zoals molens en boerderijen kunt zien. Het museum toont het alledaagse leven en geeft een beeld van het leven in Nederland door de eeuwen heen. Het museum is het best bezochte museum van Nederland buiten Amsterdam.

9. Frans Hals Museum, Haarlem

Zoals de naam al zegt, staat het werk van de 17e-eeuwse portretschilder Frans Hals en zijn tijdgenoten centraal in het Frans Hals Museum in Haarlem. Daarnaast heeft het museum ook een collectie hedendaagse werken van toonaangevende kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw.

Frans Hals Museum, Haarlem
 Royal delft Museum, Delft

10. Royal Delft Museum

Het fabrieksmuseum voor Delfts Blauw herbergt de grootste collectie Delfts aardewerk ter wereld, daterend uit de 17e eeuw. Je kunt hier de geschiedenis van het beroemde Nederlandse aardewerk ontdekken, van de oorsprong tot de huidige productie. Via interactieve displays en audiovisuele presentaties kom je meer te weten over de geschiedenis en productie van Delfts Blauw, en over de verschillende technieken en materialen die zijn gebruikt om de iconische stukken te maken.

Het museum biedt ook een scala aan workshops en cursussen, zoals pottenbakken, schilderen en glaszetten. Deze cursussen bieden een geweldige kans om nieuwe vaardigheden te leren en je eigen unieke stukken Delfts Blauw te maken.

De Museumkaart

Ben je een museumliefhebber en wil je graag meerdere musea bezoeken, dan is het veel voordeliger om de Museumkaart aan te schaffen. Met deze kaart kun je een jaar lang meer dan 450 inspirerende musea in Nederland bezoeken zonder entreegeld te betalen voor een vaste jaarlijkse prijs. Deze kaart kost slechts 64,90 euro per jaar en geeft daarmee onbeperkt toegang tot alle deelnemende musea.

Een enkele toegang tot het Rijksmuseum kost 22,50 euro. Met slechts 3 bezoeken aan dit museum heb je de Museumkaart er al uit. De Museumkaart kun je bestellen via de officiële website museumkaart.nl. Op deze website staat ook informatie over deelnemende musea.

Over All About Expats

We zijn een one-stop-shop service voor werkgevers, intermediairis en kennismigranten. We helpen door onze kennis te delen, ondersteunen bij de immigratie en vooral met het overnemen van werkgeverschap in de vorm van payrolling.

Volg ons op LinkedIn waar we meer informatie delen met betrekking tot werken en leven in Nederland.